Liceu in America - Teodora Badiu

Liceul Teoretic Onisifor Ghibu Cluj

"Am ajuns in Statele Unite pentru prima data acum mai bine de o luna si inca ma mai trezesc dimineata cu sentimentul ca sunt acasa, in Romania, dar apoi stau o secunda si imi aduc aminte ca sunt in Statele Unite. Fiecare zi aduce ceva nou, asa ca nici nu se pune problema sa ma plictisesc. Familia la care stau in gazda e exact asa cum mi-am dorit, iar pe langa asta mai sunt inca doua eleve in familie, Arcady din Belgia si Yu-Chia (Bridget) din Taiwan, care e colega mea de camera.

Am fost deja in multe locuri, familia organizeaza foarte multe excursii special pentru noi. Asa ca am bifat Missouri si Nebraska, iar urmatoarele pe lista sunt Chicago si apoi Colorado (in iarna, la ski). 

Totul este foarte diferit fata de Romania si multe lucruri ma lasa masca. La scoala e foarte usor, am 5 materii, pe care le-am ales eu aproape in intregime - Guvern American, Legi si Afaceri (un fel de Drept Comercial), Comunicare Orala, Cor, Biologie si un study hall (o ora in care imi fac temele). E exact ca in filme, iar datorita faptului ca sunt in senior year (clasa a 12-a), voi avea sansa sa merg la ceremonia de absolvire, la prom si multe altele. Fotbalul e foarte important aici, iar acum toata lumea se pregateste pentru marele meci de homecoming. Dupa meci va fi un fel de bal pentru care toate fetele isi cauta deja rochii si pantofi.

Mancarea e foarte diferita si portiile aici sunt de obicei mult mai mari, dar fac mult mai mult sport acum - sunt in echipa de cross country si alerg cam 5 mile pe zi - asa ca nu imi fac mari probleme. 

Colegii de scoala, profesorii si toata lumea in general sunt foarte prietenosi, exact genul de oameni de oras micut, tipic american. 

In linii mari, totul merge bine. M-am adaptat foarte usor si nu am simtit niciodata ca mi-e dor de casa. Vorbesc cu familia si prietenii din Romania destul de des pe Skype (nu atat de des cum si-ar dori ei, pentru ca am un program destul de incarcat - dar realitatea e ca eu nu am nevoie de mai mult). Pana acum m-am distrat mai mereu cu prietenii de aici, nu am avut probleme cu invatatul si ma astept ca totul sa mearga bine pana la sfarsit. 

Elevii din strainatate veniti la studii aici au o vorba - "un an de studii in strainatate nu e un an in viata, e o viata intr-un an" - e foarte adevarat."

Teodora a studiat la un liceu in Statele Unite, Grinnell Newburg High School in Grinnell, Iowa iar acum este Medic Rezident Chirurgie Dento-Alveolara la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca.