IEC HIGHSCHOOLS I LICEU IN STRAINATATE

Intrebari frecvente

Despre program

As putea lucra in timpul programului?

Viza acordata si asigurarile incheiate iti permit doar sa studiezi in tara de destinatie, nu sa si lucrezi. Ai voie sa faci mici servicii, precum baby-sitting, gradinarit sau alte mici joburi, insa nu poti fi angajat oficial in timpul programului.

As putea ramane in tara de destinatie dupa incheierea programului?

Programul se incheie oficial la o saptamana dupa ultima zi de scoala. Dupa incheierea acestei perioade, esti obligat sa parasesti tara in termen de 30 de zile. Daca parasesti familia gazda mai devreme, perioada celor 30 de zile incepe din acel moment. Daca doresti sa ramai in tara de destinatie pentru o perioada mai lunga, trebuie sa vii in Romania (sau Republica Moldova) si apoi sa te intorci (daca tara de destinatie este din Uniunea Europeana) sau sa aplici pentru o noua viza (in cazul Statelor Unite sau a altor tari in care este nevoie de viza).

Despre destinatii

In ce tara au mers cei mai multi elevi?

Tara care accepta cei mai multi elevi din Romania este Statele Unite. Numarul elevilor care sunt acceptati in fiecare an este tot mai mic, de accea, va recomandam sa aplicati din timp, in special la programele de an scolar.

Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (1 ianuarie 2007), tot mai multi elevi aleg sa studeze un an scolar in tari europene.

Care sunt disciplinele pe care le voi studia in strainatate?

Sistemele de invatamant din strainatate sunt extrem de variate. De exemplu, in Statele Unite vei studia Istoria Statelor Unite, Limba Engleza si un sport la alegere, obiecte care sunt obligatorii. Celelate obiecte pot fi alese de fiecare elev in functie de preferintele personale (Matematica, Fizica, Chimie, Spaniola, Germana, Journalism, Biologie, US Government, Economie Politica, Geografie, Psihologie).

De asemenea, elevul va trebui sa aleaga un numar de discipline facultative sau activitati voluntare (ca de exemplu: lectii de actorie, hipism, reportaje pentru revista scolii, formatii de muzica, diferite cluburi, lucru la biblioteca scolii etc.). In alte tari, numarul de obiecte care se studiaza poate fi mai mare (Japonia, Germania) sau mai mic (Marea Britanie).

In ce consta testul de limba engleza si interviul?

Testul de limba engleza se da pentru orice destinatie de studiu deoarece engleza este limba prin intermediul careia vei invata limba tarii de destinatie. Testul este grila si are dificultate medie. Prin acest test se urmareste verificarea cunostintelor de gramatica (sectiunea Grammar) si de intelegere a unui text oral (sectiunea Listening Comprehension). Testul dureaza o ora si jumatate. Scopul interviului este de a evalua maturitatea, flexibilitatea, deschiderea, onestitatea, integritatea si responsabilitatea elevului si a ne aigura ca decizia de participare in program este o decizie personala si nu decizia parintilor sau a profesorilor.