Liceu in Japonia - Paul Puscas

Liceul Teoretic Lean Louis Calderon Timisoara

"La scoala totul este super. Am avut emotii la inceput, dar din prima zi mi-am dat seama ca am cei mai buni colegi de pana acum. Baietii fost cam timizi la inceput, dar la pranz m-au chemat sa luam pranzul impreuna si au inceput sa se prezinte pe rand. Fetele nu sunt asa de timide, de dimineata mi-au pus foarte multe intrebari si am aflat foarte multe de la ele despre Japonia, chiar din prima dimineata de scoala. Majoritatea sunt foarte deschisi daca asa sunt si strainii, si nici nu vor fi probleme de limba.

In ultimele doua zile am ajutat la pregatirile Festivalului Inagakuen si de aceea am parasit scoala in fiecare zi in jurul orei 6 (la 7 se inchide). Nu m-am gandit niciodata ca voi petrece atat de mult timp la scoala si inca cu mare placere. Timpul a zburat foarte repede in fiecare zi.

Noul sistem este foarte eficient, dar e cam greu sa ma adaptez, la sfarsitul zilei sunt rupt de oboseala. Am vazut membrii clubului de dans cum se antreneaza si transpira, pentru ca astazi si maine sa danseze in fata a mai multor oameni. Orchestra si majoretele, la fel, s-au antrenat din greu. Mi-ar fi placut foarte mult sa fi fost si eu intr-un club la scoala, in Romania. Dar mi-am dat seama ca asa ceva e, inca, prea mult pentru tara noastra. 

Imi plac foarte multe lucruri in Japonia, oamenii, limba, cultura, imbracamintea, muzica. Aici se respecta munca si simplul fapt ca le invat limba e foarte apreciat. Sunt foarte curiosi cand te cunosc dar eu sunt suparat cu nu pot sa le explic ce am putea invata noi, romanii, de la ei.

Acuma nu mai imi vin idei, dar tin un jurnal, in care scriu in fiecare zi ganduri si cam ce am facut, am sa va mai scriu ce mai este nou.
As dori sa va multumesc de sprijinul din anul acesta, si pentru cel din anul trecut cand am fost in Elvetia la scoala.

***
Eu cred ca scoala este foarte grea aici. Copii stau la cluburi pana in jurul orelor 19.00 - 20.00, unii chiar si mai mult, iar clubul de tenis, de exemplu, fac antrenamente si inaintea inceperea cursurilor. Eu ajung acasa pe la ora 18.00 si sunt rupt de oboseala, nu stiu cum reusesc colegii mei sa mai invete pentru examene, au un test aproape in fiecare zi. Saptamna viitoare o sa incep antrnamentul in clubul de kyudo, tir cu arcul japonez. Ma intreb cum o sa fac fata.
Incerc sa invat in fiecare zi cat mai multe caractere, dar merge incet, este o limba complet noua."

Paul a studiat la un liceu in Japonia,.