Liceu in Germania - Mara Galben

Colegiul National Gheorghe Lazar Bucuresti

"Despre germani se zice la noi ca sunt mai reci, neprietenosi. Nu mi se pare asa. Aici oamenii sunt foarte de treaba si mai ales daca vad ca nu esti din Germania si nu intelegi ceva sau ai o problema, sunt doritori sa ajute. Normal ca exista o diferenta de atitudine care se datoreaza culturii si educatiei diferite si care poate fi interpretata, uneori, ca fiind dovada a unui comportament rezervat. Dar nu este greu de vazut ca aceasta este o diferenta de suprafata si ca, de fapt, ei sunt foarte deschisi si primitori.

Am fost uimita de faptul ca intr-un oras de peste 1 milion de locuitori (Koln) am putut gandi "Cata verdeata!"; faptul ca in orasul in care locuiesc eu, Hagen - 90 mii locuitori - are la fel de multe statii de autobuz ca si capitala noastra; faptul ca aici gunoiul se sorteaza; toata lumea cu caine il duce la lectii de dresaj; un sistem scolar in care, in afara de 4 materii principale obligatorii, poti sa le alegi pe toate celelalte; faptul ca atunci cand racesc in Romania iau 5 medicamente diferite si stau inchisa in camera dar aici mama mea gazda mi-a spus ca aerul rece ajuta si ca ar trebui sa fac o plimbare.

Cu familia gazda ma inteleg bine. Principalele subiecte de discutie sunt intotdeauna cele legate de viata de zi cu zi. De exemplu, am avut o zi libera la scoala si nu am inteles de ce. Am intrebat-o pe mama mea gazda de acolo, Brigitte, si ea a zis ca in ziua aceea Germania de Est si Germania de Vest au devenit din nou o singura Germanie. Si a continuat vorbind despre diferentele dintre Germania de Est si de Vest care se vad si in ziua de azi, despre opiniile ei in legatura cu faptul ca o parte din impozitele lor se duc pentru a ajuta la dezvoltarea Germaniei de Est, lucru care mi s-a parut extrem de interesant. Discutiile care pornesc de la experiente din viata de zi cu zi se pot transforma in discutii care iti dau un insight valoros in cultura si modul de viata ale tarii respective.

Cel mai mult la scoala imi place modul in care se desfasoara orele: profesorul porneste de la un concept usor de inteles sau o situatie din viata de zi cu zi si ne aduce pas cu pas catre subiectul de studiu, care nu este asa de usor de inteles. Imi mai place si faptul ca am ales un reprezentant al elevilor din anul nostru. De asemenea, mi se pare interesant ca ceea ce la noi se numeste sedinta cu parintii ii include aici si pe elevi!

La inceput, mi-a fost greu sa-mi dau seama despre ce vorbesc profesorii in majoritatea timpului. Tin minte ca la prima ora de biologie profesorul a mentionat termenul "Zelle" de mai multe ori si mi-au trebuit 15 minute in care sarmanul om numai despre asta a vorbit ca sa-mi dau seama ca aceste "Zelle" sunt de fapt celule. Totusi, dupa o luna, nu mai am aceasta problema si inteleg majoritatea materiei. Intr-adevar, mi-e greu sa lucrez pe text pentru ca imi lipseste o mare parte din vocabular, dar profesorii sunt foarte intelegatori. De exemplu, astazi am dat primul meu test si tocmai la cea mai grea materie (pentru mine): germana. I-am spus profesoarei despre cea mai mare problema a mea: jumatate din timpul alocat pentru analiza textului eu il folosesc numai pentru traducere. A fost intelegatoare, a vorbit cu diriginta mea si mi-a spus ca am la dispozitie o ora in plus.
"

Mara a studiat la un liceu in Germania, Holderlin Gymnasium din Koln iar acum este studenta la Universitat zu Koln.