Liceu in Finlanda - Andreea Dascalu

Colegiul National Augustus Treboniu Laurian Botosani

"Salutari din Finlanda! Ma asteptam ca lucrurile sa fie mult mai diferite aici decat in Romania, dar cred ca daca m-am adaptat destul de repede la schimbari, probabil nu sunt atat de mari. E o tara care merita vazuta ca turist, dar cred ca traiesti mai din plin experienta ca exchange student. Finlandezii sunt, intr-adevar reci, in sensul ca pastreaza o oarecare distanta, dar pe de alta parte, odata ce ii cunosti, sunt chiar mai prietenosi decat romanii.
Kuhmoinen are cam 3.000 de locuitori, majoritatea cu varste inaintate. Scoala are cam 100 de elevi. Aici n-a mai fost nimeni ca student exchange, asa ca evident ca la inceput eram privita ca un fenomen. Acum mi-am facut foarte multi prieteni si pot spune ca am trecut cu bine si de acea faza. Editorul ziarului local insista sa imi ia un interviu, iar toti care ma cunosc sunt curiosi sa afle cum e Romania, cum e limba, cum ma simt aici. Sunt intr-o clasa cu 8 baieti, care se enerveaza ca ma descurc mai bine decat ei la cursuri. In rest, radem mereu unii de altii si ne ajutam in permanenta (mai ales ei pe mine, cu limba). Profesorii sunt de mare ajutor si ei, de aceea mi-am ales cursuri pe care nu credeam niciodata ca o sa le am: Rusa, Suedeza, Chitara, Finlandeza, Matematica (urasc Matematica, dar e destul de usoara aici, chiar si pentru mine). Notele sunt mult mai mari decat ma asteptam: 9 la Germana, Suedeza, Engleza, 8 la Matematica, Rusa, Istorie. Acum la scoala suntem ca o mare familie, ne cunoastem cu totii si ne distram de minune. Si daca scoala nu ne ajunge, ne intalnim seara la Nuorisotalo, un loc unde tinerii se joaca si se distreaza.

Familia e draguta, desi la inceput mi-a fost greu sa ma adaptez la stilul lor de viata si la regulile lor. Mi-au aratat foarte multe lucruri si sunt mereu curiosi sa afle despre mine (m-au convins chiar sa le gatesc cozonac). 

In rest, sunt fericita ca lucrurile merg bine, dar nu imi vine sa cred ca timpul trece atat de repede si cat de mult m-am schimbat (in bine,sper) de cand sunt aici. N-am sperat ca o sa ma simt aproape ca acasa aici. Sunt recunoscatoare pentru experienta de a fi exchange student si planuiesc sa ma intorc aici cat de curand (mai ales ca acum stiu si limba). Toate cele bune!"

Andreea a studiat la un liceu in Finlanda, Kuhmoisten Iukio High School in Kuhmoinen.