Liceu in Danemarca - Diana Dumitrascu

Colegiul National Carol I Campulung Arges

"Cu ceva timp in urma, inainte sa plec de acasa, multa lume mi-a spus ca o sa-mi fie greu acolo singura, ca danezii sunt foarte reci, ca toti nordicii, de altfel. Dar, de cum am ajuns aici, am vazut exact contrariul: danezii nu sunt deloc reci, ci din contra sunt foarte primitori si draguti.

Familia la care locuiesc e formata din sapte membri: tata Kim, mama Birgitte, fiicele lor AnneMette (16) si Marlene (14), un catel Pelle si doua pisici (Ole si Mille). Toti sunt mai mult decat foarte draguti si amabili (Ole e preferatul meu pentru ca e foarte rasfatat).

A doua zi (dupa ce am ajuns aici) am mers cu "taty" si "mamy" la scoala.doar ca sa o vad si sa vorbim cu profesoara care se ocupa de mine. Si trebuie sa spun ca nici nu-mi inchipuiam ca e asa cum e - adica e super! Exact ca in filme. Desi pare neterminata (inauntru), toate clasele sunt 'echipate' ultra-modern.

In timpul zilei (se invata numai dimineata), noi, elevii avem doua pauze mari (de la 9.40 pana la 10.00 si de la 11.35 pana la 12.05), timp in care mergem in sala de mese pentru a lua o gustare sau doar pentru a sta de vorba.

Profesorii sunt la fel de draguti ca si familia (si, de altfel, ca toate persoanele cu care am intrat in contact). Doar ca trebuie sa predea in daneza. Dar unii dintre ei mi-au explicat cam cum e cu materia, iar la mate, de exemplu, dupa ce termina de predat, profesoara vine langa mine si imi explica lectia in engleza.si ne apucam de exercitii.

Dar si colegii sunt foarte draguti. Cand am ajuns aici, scoala incepuse cu o luna in urma, dar nu m-au privit ciudat, de parca as fi fost picata din luna (mai ales ca am schimbat clasa). La inceput am fost in anul doi (cu persoane de varsta mea si mai mari), iar acum sunt in anul trei (cu persoane de 18-19 ani, pentru ca aici materia se parcurge putin mai incet (dar mai profund).

Nu sunt eu nici prima, nici ultima 'exchange student' care vine la Haderslev Katedralskole - poate sunt doar prima din Romania. Asa ca au si ei un program destul de bine pus la punct pentru noi. De doua ori pe saptamana (timp de zece saptamani) mergem la un centru special de invatare a limbii daneze (eu si ceilalti studenti exchange din toata lumea: Canada, SUA, Mexic, Chile, Germania, Hong-Cong, Kenya, iar la scoala auzim aproape numai daneza - asa ca vrem, nu vrem, tot o sa invatam!

Iar acasa, binenteles ca nu stam degeaba - pe mine, cel putin, ma ajuta si "mamica" mea - cam o data pe zi sau o data la doua zile avem lectii de daneza si am inceput sa vorbim deja!".

---------

"Vorbim rar, cu toate ca eu sunt un pic mai disperata dar ma abtin si nu fortez,si aici ma refer si la scris.

In familie e o atmosfera si o caldura de toata lauda, Diana nu mai vorbeste decat daneza si acasa si la scoala iar in magazine nu –si dau seama ca nu e de-a lor.Cum v-am mai spus, frecventeaza si o scola de seara , cu care zilele trecute a avut cateva specatacole , unde au insotit-o(sustinut-o) intreaga familie, cu tot cu parintii Stinei si cu mamaie IngerLise.....A inceput sa ia si note , sa dea examene.....A luat un 9 pentru proiectul facut in ziua cu pricina.....

A legat prietenii cu ceilalti exchange....." - Tatiana Dumitrascu, mama Dianei

Diana a studiat la un liceu in Danemarca, Haderslev Skole dupa care a studiat la VIA University College in Horsens, Danemarca iar acum este PMI-SP Planner Offshore Projects la Siemens Gamesa.