Liceu in America - Radu Alexandru Chis

Liceul C.A. Rosetti Bucuresti

"Scoala la care merg aici, in acest orasel de doar 1.500 locuitori, se numeste Mooreland High School sau MHS. Desi nu numara mai mult de 350 de elevi (clasele 7-12) este o scoala destul de bine dotata din punct de vedere al laboratoarelor si salilor de sport, asta in comparatie cu cele din Romania . Profesorii sunt foarte intelegatori, astfel ca nici un elev nu prea trece o lectie fara s-o fi inteles. Asta a dus, evident spun eu, la rezulatate foarte bune din partea elevilor MHS, fapt care a asigurat un loc fruntas liceului nostru in topul celor mai bune licee din statul Oklahoma. Chiar acum doua zile am fost in Oklahoma City , impreuna cu clasa de Engleza (adica toti seniorii din liceu), pentru a vedea piesa de teatru Othello de William Shakespeare. Despre piesa chiar pot spune ca m-a impresionat, in sensul bun al cuvantului, actorii avand o performanta de remarcat.

Despre oras, si acesta m-a surprins tot in sensul bun al cuvantului: de la un oras descris ca fiind aglomerat si galagios, poluat si periculos, am descoperit un oras extraordinar de placut, curat, neaglomerat, civilizat si plin de parcuri. Anyway ... dupa cum spuneam, Oklahoma e un stat traditional de cowboy si muzica country. Majoritatea colegilor mei seniori, viseaza sa fie fermieri si vacari. Treaba e ca intr-adevar se castiga obscen de mult din crescutul animalelor, in special al vacilor ...(ca au destule ... ). Si tot despre colegii mei ... sunt niste copii minunati ... cu fumul de ganja in cerebel ca altfel nu se poate. Si nu ca as fi eu prea violent, prea imatur, prea orasean sau mai pe romaneste "bulangiu", ci pentru ca ei sunt niste ipocriti ignoranti, care au ifose de Beverly Hills. Surprinzator este ca (spre uimirea mea deasemenea), peste 60% din liceu (incluzand si clasele de 7-a) fumeaza ganja cum beau eu Sprite sau Pepsi. Dar nu-i nici o problema ca importa multa munca "rusinoasa" din Mexic si dupa aia sar cu gura ca sunt prea multi mexicani si chinezi ...

OK ... mancarea aici e "incompatibila", ca sa spun asa, cu gusturile mele, asa ca abia astept sa mananc ceva mancare romaneasca la intoarcere.

Viata prin oraselele astea de-aici din Oklahoma , e destul de linistita, fiind unul din statele cu o rata scazuta a fenomenului infractional. Vremea e asemanatoare cu ce avem noi prin Romania (avand si ei 4 anotimpuri bine diferentiate) dar totusi cu o tenta predominanta de temperaturi scazute si vanturi reci si uscate."

Alex, with his host family

Alex, with his host family

Radu a studiat la un liceu in Statele Unite, Friendswood High School in Friendswood, Texas dupa care a studiat Management si Administrarea Afacerilor la ASE Bucuresti.