Liceu in America - Andrei Gheorghe

Liceul Duliu Zamfirescu Focsani, Vrancea

"Sunt foarte bine, familia de aici este extraordinara si foarte sociabila. Deja m-am integrat in sistem si in familie foarte bine, ca si cum fac parte de aici. Orasul in care stau eu este relativ mic, are aproximativ 1.000 de locuitori, dar zona este foarte buna, in sensul ca am un oras cam de 100.000 de locuitori la 10 minute de mers cu masina si unul, cam la fel de mare, poate un pic mai mare, la 15 minute. Deasemenea am Memphis, Atlanta aproape, cam la o ora si jumatate poate doua (iar aici asta inseamna putin). Revenind la scoala, pot spune ca e foarte simplu la capitolul invatat, am doar 7 materii dintre care 2 sunt cu antrenamentele la basket. Sunt in echipa de basket aici in primii 5 dar nu e usor deloc sa fii in varf pentru ca sunt foarte competitivi ca oameni. De asemenea pot spune ca mi-a fost un pic greu la inceput pentru ca oricat de bun, prietenos, cuminte esti, ei tot te vad ca pe un copil arogant la inceput. Ei sunt gelosi de obicei la inceput pentru ca au impresia ca tu, ca elev nou, esti bun la toate si te crezi superior lor. Asa ca trebuie sa le castigi increderea si pana nu faci ceva in privinta asta nu o sa-si schimbe parerea despre tine. Eu personal pot spune ca am reusit, desi la mine a fost mai greu din cauza basketului. Echipa de basket e cea mai populara din liceu si elevii jucatori sunt cei mai cunoscuti in orice liceu din Statele Unite. Asta e regula. Si ca sa fii printre ei, ai foarte mult de munca dar nu este imposibil. Totul e sa vrei! In general dureaza aproximativ 2-4 saptamani ca sa te integrezi la scoala.

In afara scolii e mult mai simplu. Intradevar totul este diferit aici. Regulile, legea, masinile, peisajele, oamenii, mentalitatea si mai ales MANCAREA. Americanii sunt din orice punct de vedere diferiti fata de restul lumii. Si tot ce au ei li se pare perfect normal si nu le vine sa creada cat de diferit e in afara Statelor Unite. Ce sa zic, nu este greu sa te adaptezi cu zona, ba chiar pot spune cu incredere ca, dupa o scurta perioada, tot ce este aici ti se pare ceva normal. Acuma, cat dureaza sa te adaptezi, variaza in functie de persoana si de oamenii din jurul tau daca te ajuta sau nu. Eu spre exemplu am parte de oameni foarte buni, prietenosi, sociabili, amuzanti, care au incercat sa imi ofere cat mai multe ca sa ma acomodez, Iar asta m-a ajutat foarte mult. Eu personal ma consider ca acasa aici si nu as mai pleca acasa, in Romania. Am vorbit cu cei de la scoala si ma ajuta sa graduez ca orice alt elev american si o sa dau SAT-ul la sfarsitul anului (este un test pentru a te inscrie la colegiu in America). Deci atata timp cat tu vrei sa faci ceva, ei te vor sustine 100%.

In incheiere, eu le recomand tuturor celor care vor o experienta extraordinara de viata si ceva mai bun pentru viitorul lor sa vina in Statele Unite, pentru ca aici, daca esti bun poti ajunge foarte departe."

Andrei a studiat la un liceu in Statele Unite