Liceu in America - Andreea Lungu

Colegiul National Unirea Focsani, Vrancea

"Cu un an in urma am luat decizia de a deveni un exchange student in America, care s-a dovedit a fi cea mai inspirata alegere pe care o puteam face, in conditiile in care aceasta oportunitate mi-a oferit sansa de a cunoaste si insusi o cultura, obiceiuri si traditii cu totul diferite de cele romanesti si de a deveni o persoana mai matura, responsabila, deschisa si comunicativa.

Prima data cand am vizitat liceul la care urma sa invat mi s-a parut, fara indoiala, exact ca ceea ce vazusem in filme: aspectul impecabil cu teren de fotbal American, doua terenuri de tenis, bascket, volei, golf, sala de fitness, piste de alergat si cantina. Oamenii au fost foarte amabili si draguti cu mine, ajutandu-ma sa ma adaptez cat mai usor. In mod normal, in acest an ar fi trebuit sa fiu in clasa a 10a, dar datorita cunostintelor avansate (ei sunt mult in urma cu materia), m-au transferat in clasa a 11a. Mi-a placut mult ca mi-am putut alege obiectele si ca aveau optiuni pe care nu le mai intalnisem niciodata, ca de exemplu, clasa de Agricultura, de Ingrijire a Florilor, de Gatit sau de Ingrijire a copilului. Orarul meu includea Engleza, Algebra, Fizica, Istoria Lumii, Speech( Discurs), Arte, Spaniola si Psihologie (care era un curs online, deci fara un profesor). Orele mi s-au parut o joaca, la sfarsitul anului scotand medii mai mari de 95 la toate obiectele, deci A+ si luand si premiile pentru Highest GPA in English III, Algebra II, Physics and Spanish I (deci am avut cele mai mari medii de pe liceu la Engleza, Mate, Fizica si Spaniola). De altfel profesorii sunt ca niste prieteni iar orele au fost o distractie: la fizica, in majoritatea orelor am facut diverse proiecte, ca de exemplu ca construim rachete, sau in orele de engleza mancam pizza si ne uitam la filme. In unele saptamani aveam o anume tema dupa care trebuia sa ne imbracam la scoala, ca de exemplu saptamana pijamalelor, cand toti elevii si profesorii au venit la scoala in pijamale! In primul semestru am fost si in echipa de tenis a liceului si de aceea am avut sansa de a calatori in zonele apropiate si am participat si la UIL, care este in fel de olimpiada scolara la toate obiectele, unde am obtinut primul loc la Creative Writing si locul al treilea la Journalism in Fort Worth, iar apoi locul al doilea pe district la Creative Writing.

In privinta timpului liber, familia mea a avut grija sa nu ma plictisesc niciodata, iar timpul s-a impartit intre cinele in familie, cu mancare mexicana si vizitele in Dallas (care era la 45 de minute de mers cu masina ai avea aproximativ 1,3 milioane de locuitori) si shopping. Am fost si la State Fair (cel mai mare balci din Texas), Six Flags (cel mai mare parc de distracti din Texas), Billy Bob’s (cel mai renumit bar din Texas) sau la diverse competitii de animale (care sunt foarte populare in zone in care am locuit), dar am participat si la celebrarea obiceiurilor specific americane, ca de exemplu Halloween sau Thanksgiving, care mi-au placut foarte mult.

Deasemena, am participat la doua excursii organizate de coordonatori, prima in New York, iar cea de-a doua prin California, Nevada si Arizona, unde am avut ocazia sa vizitez Los Angeles, Marele Canion si Las Vegas si sa leg prietenii cu studenti din toata lumea. De-asemena, in vacanta de primavara am stat timp de o saptamana la casa unei prietene de culoare si cu aceasta ocazie am avut sansa sa asimilez si obiceiurile lor. De altfel, am facut in acea saptamana multe activitati caritabile, ca de exemplu ne-am organizat intr-o zi 20-30 de oameni si am fost intr-un parc pentru a le oferi mancare nevoiasilor sau am spalat masini langa un McDonalds ca sa strangem bani pentru copiii orfani. Am fpst si la biserica acolo, care este un fel de concert, cu trupa, karaoke, cat si la un meci al echipei de baseball Rangers care mi-a placut extrem de mult.Inainte de a ma intoarce in Romania, am stabilit cu familia mea din America sa ma intorc la anul, pentru a o vedea pe sora mea de acolo la festivitatea din clasa a 12a si probabil ca vom merge in Bahamas dupa aceea.

In consecinta, le recomand calduros acest program tutror celor care isi doresc sa aiba parte de un an extraordinar cu amintiri ce vor fi pastrate pentru totdeauna, toti cei ce vor sa asimileze un mod de viata cu totul diferit de cel din Romania, sa lege prietenii valoroase, cat si sa aiba parte de experiente unice!"

----------

"Salut, sunt foarte bine, e grozav aici! Nimic nu se compara cu Romania, in fiecare zi descopar cate ceva nou si pe masura ce timpul trece sunt din ce in ce mai incantata! Cei din familie sunt extraordinar de draguti si atenti cu mine, au grija sa am la dispozitie tot ce e nevoie! Am mers la restaurante cu specific mexican, texan, la mall, la cinema. Ne-am inscris la competitii de familie (pentru distractie, bineinteles). Recent, familia gazda m-a sfatuit sa ma inscriu la un fel de concurs de prezentare a animalelor, fiindca sora mea adoptiva este multipla castigatoare a acestora si are multa experienta. Sunt incantata! 

De scoala nu mai vorbesc, am punctaj maxim la toate materiile! Normal ar fi trebuit sa ma inscriu la clasa a 10a, dar fiindca totul este atat de usor, am fost avansata la clasa a 11a. Americanii sunt muuuult in urma cu materia. Probabil ca asta vine din faptul ca invatamantul este mult mai relaxat aici, scoala este un fel de distractie, nu e invatamantul rigid din Romania. Profesorii sunt prietenii nostri iar orele par o joaca. Colegii mei de aici au ramas fara cuvinte cand au auzit ca am invatat deja din gimnaziu majoritatea lucrurilor pe care ei le invata in liceu. Nu am cum sa nu iau A+, profesorii ma felicita mai mereu pentru rezultate, iar de teme nu mai vorbesc. De obicei, fac teme pentru saptamana care urmeaza sau lucrari suplimentare, fiindca totul merge atat de usor si repede. De asemenea, imi place orarul de aici, numai 8 materii: matematica, engleza, fizica, informatica, istorie, arte, spaniola si sport. Mancarea la cantina e grozava iar colegii sunt deschisi si dornici sa invete lucruri noi despre tara mea. Deja am inceput sa-mi fac primii prieteni. Am un program incarcat si imi place lucrul asta foarte mult, parintii mei adoptivi au grija sa nu ma plictisesc nicodata. Au planuit chiar o expeditie speciala pentru mine!
"

Andreea a studiat la un liceu in Statele Unite, Godley High School in Godley, Texas, dupa care a absolvit un Bachelor of Arts in Politics and Eastern European Studies la UCL si un Master of Science in Accounting and Finance la University of Westminster. Andreea este Policy Adviser la WSBI-ESBG in Bruxelles.