Intrebari frecvente

Despre program

Aș putea să-mi aleg orașul în care să studiez?

Prin programul IEC Highschools CLASIC, elevii nu-și pot alege orasul sau liceul în care vor studia, plasamentul lor în liceu fiind făcut de către coordonatorii locali ai programului din țara în care elevul va studia. Pentru anumite destinații (Argentina, Austria, Franța, Italia etc), elevii își pot alege orașul în care vor studia contra unei taxe suplimentare (programul IEC Highschools PREMIUM CITY). În anumite țări, elevii își pot alege regiunea în care vor studia contra unei taxe suplimentare (programul IEC Highschools PREMIUM REGION).

Aș putea să aleg tipul de liceu (ex. liceu de muzică, liceu de arte plastice etc) în care să studiez?

Prin programul IEC Highschools, elevii nu pot alege profilul liceului în care vor studia ci vor studia în licee teoretice din țările respective. Pentru a alege un anumit profil sau un anumit tip de liceu (de exemplu liceu de muzică, liceu de fotbal etc), va trebui să vă înscrieți în programul IEC Boarding. 

Aș putea lucra în timpul programului?

Viza acordată și asigurarile încheiate îți permit doar sa studiezi în țara de destinație, nu să și lucrezi. Ai voie sa faci mici servicii, precum baby-sitting, grădinărit sau alte mici joburi, însa nu poți fi angajat oficial în timpul programului.

As putea ramane in tara de destinatie dupa incheierea programului?

Programul se incheie oficial la o saptamana dupa ultima zi de scoala. Dupa incheierea acestei perioade, esti obligat sa parasesti tara in termen de 30 de zile. Daca parasesti familia gazda mai devreme, perioada celor 30 de zile incepe din acel moment. Daca doresti sa ramai in tara de destinatie pentru o perioada mai lunga, trebuie sa vii in Romania (sau Republica Moldova) si apoi sa te intorci (daca tara de destinatie este din Uniunea Europeana) sau sa aplici pentru o noua viza (in cazul Statelor Unite sau a altor tari in care este nevoie de viza).

Despre destinatii

In ce tara au mers cei mai multi elevi?

Tara care accepta cei mai multi elevi din Romania este Statele Unite. Numarul elevilor care sunt acceptati in fiecare an este tot mai mic, de accea, va recomandam sa aplicati din timp, in special la programele de an scolar.

Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (1 ianuarie 2007), tot mai multi elevi aleg sa studeze un an scolar in tari europene.

Care sunt disciplinele pe care le voi studia in strainatate?

Sistemele de invatamant din strainatate sunt extrem de variate. De exemplu, in Statele Unite vei studia Istoria Statelor Unite, Limba Engleza si un sport la alegere, obiecte care sunt obligatorii. Celelate obiecte pot fi alese de fiecare elev in functie de preferintele personale (Matematica, Fizica, Chimie, Spaniola, Germana, Journalism, Biologie, US Government, Economie Politica, Geografie, Psihologie).

De asemenea, elevul va trebui sa aleaga un numar de discipline facultative sau activitati voluntare (ca de exemplu: lectii de actorie, hipism, reportaje pentru revista scolii, formatii de muzica, diferite cluburi, lucru la biblioteca scolii etc.). In alte tari, numarul de obiecte care se studiaza poate fi mai mare (Japonia, Germania) sau mai mic (Marea Britanie).

In ce consta testul de limba engleza si interviul?

Testul de limba engleza se da pentru orice destinatie de studiu deoarece engleza este limba prin intermediul careia vei invata limba tarii de destinatie. Testul este grila si are dificultate medie. Prin acest test se urmareste verificarea cunostintelor de gramatica (sectiunea Grammar) si de intelegere a unui text oral (sectiunea Listening Comprehension). Testul dureaza o ora si jumatate. Scopul interviului este de a evalua maturitatea, flexibilitatea, deschiderea, onestitatea, integritatea si responsabilitatea elevului si a ne aigura ca decizia de participare in program este o decizie personala si nu decizia parintilor sau a profesorilor.