IEC HIGHSCHOOLS I LICEU IN STRAINATATE

Sistemul educational austriac

In Austria, anul scolar incepe la mijlocul lui septembrie si se termina la mijlocul lui iulie. In Austria, elevii fac 8 ani de liceu. Ei incep liceul la 10 ani (clasa a 5-a) si studiaza in acest ciclu pana la aproximativ 18 ani, cand, la sfarsitul clasei a 12-a (clasa a 8-a de liceu), au examenul numit Matura (echivalentul Bacalaureatului romanesc). Cei care trec Matura au dreptul sa se inscrie la universitate. Elevii din Romania sunt inscrisi in clasele a 5-a, a 6-a sau a 7-a de liceu (adica clasele a 9-a, a 10-a sau a 11-a din sistemul educational romanesc), in functie de clasa pe care au absolvit-o inantea inceperii programului. Elevii studiaza Limba si Literatura Germana, Engleza, Matematica, Biologia, Istoria, Muzica, Geografie, Educatie Fizica. Unele dintre aceste obiecte sunt obligatorii iar altele sunt optionale.

Pentru a fi eligibili din punct de vedere lingvistic, elevii trebuie sa aiba cunostinte elementare spre medii de limba germana (sa fi studiat germana cel putin 2 ani in scoala generala, liceu sau in particular). In cazul in care elevii nu au cunostinte suficiente de limba germana, ei pot participa la cursurile de limba germana organizate dupa ore sau sa inlocuiasca unele obiecte la scoala cu ore suplimentare de germana.

Orele incep de obicei la ora 8.00 si se termina la 14.00 in timpul saptamanii si la 12.00 sambata. In general, coordonatorii nationali si cei regionali organizeaza 4 mari activitati pe parcursul anului scolar. La 4 saptamani de la sosire se organizeaza asa numita petrecere de bun venit ("Welcome Party") in care elevii au posibilitatea de a se intalni cu elevi din toata lumea participanti in program. In februarie are loc faimosul weekend de snowboarding ("chiar si neinitiatii se vor distra pe cinste") iar la sfarsitul lui aprilie are loc Vienna Weekend. La sfarsitul programului are loc petrecerea de ramas bun ("Goodbay Party") care reuneste din nou elevii din toate lumea participanti in programul austriac.