Dintre parerile elevilor si parintilor

Hi! My name is Andra and I was an exchange student from Bacau. Am vorbit engleza aici un an intreg incat m-am obisnuit sa vorbesc in engleza ca si cum as vorbi in romana. Pot sa spun ca experienta pe care o ai ca elev de schimb, fie ca e buna, fie ca e rea, e o experienta de viata....poti sa-ti f...
Andra Rusu, Bacau
Imi place foarte mult aici in State. Totul este nou pentru mine si aceasta experienta este ca o provocare pentru mine. Mi-am facut foarte multi prieteni, iar familia mea este cu adevarat deosebita. Va multumesc foarte mult pentru ca mi-ati gasit asa o familie speciala! Ei ma iubesc foarte mult si...
Cristina Diana Voaides, Brasov

Germania

"E complet diferit de ceea ce ma asteptam eu. Credeam ca o sa dau peste oameni morocanosi si infumurati, cu care nu o sa pot schimba nici doua vorbe. Ei, spre norocul meu, nu sunt asa. Am parte de o familie foarte draguta, de niste colegi cu care ma inteleg super si nu in ultimul rand de profesori de treaba. Profesorii sunt mai degraba elevi, care stiu putin mai mult decat ceilalti din clasa. Ma bucura faptul ca fiecare profesor stie sa se coboare la nivelul fiecarui elev si sa-i explice ce nu a inteles. Am observat ca, in felul acesta, Domnia-Sa ELEVUL e mai atent la ce se intampla in timpul orei si nu prea are timp sa doarma. Pana acum nu am avut parte de nici o ora monotona. Acum pot vorbi destul de bine in germana si inteleg cam tot ce vorbesc ceilalti (si sa nu uitati ca am studiat doar un anisor germana in Romania, iar aici nu sunt de mult timp)."

Maria Cacenschi din Buzau fosta eleva la Cerg High Shool, Hanovra, Germania

Elevii sunt inscrisi in licee publice germane cu profil real (Realschule) sau cu profil de cultura generala (Gymnasium). Elevii sunt plasati in familii gazda inscrise in program, evaluate in prealabil.

Criterii de eligibilitate:

 • Elevii trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 15 ani si 18 ani in momentul inceperii programului.
 • Elevii trebuie sa aiba cunostinte medii de limba engleza si/sau de limba germana. Coordonatorii programului vor administra un test de limba engleza, pentru a determina nivelul cunostintelor elevilor. In cazul in care nivelul cunostintelor de limba engleza si/sau de limba germana nu este suficient, acestia pot participa (contra-cost) la cursurile de limba engleza si/sau germana.
 • Elevii trebuie sa fi avut rezultate bune la invatatura in ultimii 3 ani de studii. Ei trebuie sa prezinte foaia matricola pentru anul curent si pentru cei 2 ani precedenti. Elevii trebuie sa fi obtinut in anul curent si in cei 2 ani precedenti media generala minim 7,50.
 • Elevii trebuie sa demonstreze calitati personale necesare parcurgerii unui perioade determinate de timp departe de casa. Aceste calitati includ maturitate, flexibilitate, deschidere, onestitate, integritate si responsabilitate. Evaluarea calitatilor personale se va realiza in cadrul unui interviu personal, prin discutii cu parintii si prin evaluarea referintelor de la profesori.
 • Elevii trebuie sa se simta comfortabil cu decizia de a participa la acest program. Aceasta nu trebuie sa fie decizia parintilor sau a profesorilor ci o decizie luata de elev, cu sprijinul total al parintilor si profesorilor si cu intelegerea provocarilor pe care le aduce aceasta experienta.

Regulile programului:

 • Elevii trebuie sa respecte legile Germaniei si ale orasului de resedinta. Conform acestor legi, consumul de bauturi alcoolice pentru persoanele sub 21 de ani, folosirea sau posesiunea de droguri sunt ilegale. Elevii trebuie sa constientizeze ca legislatia din Germania este diferita de cea din Romania si orice violare a legii poate avea consecinte serioase.
 • Elevii trebuie sa se considere un membru al familiei gazda, sa respecta regulile si obiceiurile acesteia si sa accepte responsabilitatile care li se incredinteaza.
 • Elevii trebuie sa accepte plasamentul in familia gazda.
 • Elevii trebuie sa-si evalueze starea de sanatate inainte de a aplica. Daca ei au o suferinta care se poate agrava datorita sederii in strainatate, atunci nu ar trebui sa aplice.
 • Elevii trebuie sa citeasca si sa respecte toate materialele referitoare la siguranta, sanatate, mediu inconjurator.
 • Elevii trebuie sa respecte regulamentul liceului in care studieza.
 • Elevii trebuie sa calatoreasca numai cu membri adulti ai familiei gazda, cu coordonatorul regional sau local, cu oficiali ai liceului sau in excursii de grup. Vizite ale familiei naturale din Romania sau calatorii in Germania cu aceasta nu sunt permise decat in situatii exceptionale si numai cu acceptul scris al coordonatorilor programului.
 • Conducerea sau achizitionarea unui vehicol (autoturism, motocicleta, barca sau orice alt vehicol care necesita permis de conducere) este interzisa. Conducerea unor asemenea vehicule este permisa doar in prezenta unui instructor autorizat, numai in timpul orelor de instructaj, si numai pentru scopul de a obtine un permis de conducere. Chiar daca permisul de conducere este obtinut in timpul sederii in Germania, elevului ii este interzis sa conduca vehicolul pentru care l-a obtinut (asigurarea nu acopera aceasta activitate).
 • Elevii care au indicat in formularul de aplicare ca nu fumeaza, nu trebuie sa fumeze pe parcursul programului. Elevii care mentioneaza ca fumeaza in formularul de aplicare trebuie sa respecte regulile referitoare la fumat ale familiei gazda si ale comunitatii.
 • Programul se incheie dupa ultima zi de scoala si de aceea, dupa incheierea scolii, elevii trebuie sa se intoarca acasa in Romania.
 • Coordonatorii Programului isi rezerva dreptul de a exclude din program orice elev care nu respecta regulile de mai sus. In cazul in care parintii isi retrag copiii din program inainte de finalizarea acestuia, taxele nu vor fi returnate.
 • Coordonatorii Programului nu au capacitatea legala de "in loco parentis" pentru elevii selectati in program iar parintilor naturali le revin toate drepturile si obligatiile parintesti.

Page updated 10 MAI 2017

 1. Descrierea programului
  Costul programului
  Termen limita de aplicare
 2. Descrierea programului
  Costul programului
  Termen limita de aplicare
 3. Descrierea programului
  Costul programului
  Termen limita de aplicare
 4. Termen limita de aplicare
  Costul programului

Dintre destinatii

Franta

"Mirpoix este o mica localitate la poalele Pirineilor, cu un centru istoric medieval deosebit de frumos. Anton locuieste intr-un sat la 5 km de Mirpoix de unde poate lua autobuzul sau bicicleta (se foloseste foarte mult bicicleta in zona, ceea ce lui Anton ii place). Gazdele sunt niste oameni minunati, extrem de placuti si primitori. Mincarea este foarte buna, gazda gateste minunat si se preocupa sa-i faca sederea cit mai placuta lui Anton. Cu baiatul gazdei se intelege bine, se joaca impre...

Descrierea scolii